Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Ολες οι αλλαγές που έρχονται για τις συντάξεις

Τι αλλάζει σε πρόωρες συντάξεις, τρόπο υπολογισμού, εισφορές και κρατήσεις για υγειονομική περίθαλψη

Μπαράζ ανατροπών έρχεται στις συντάξεις, καθώς αλλάζει ο τρόπος υπολογισµού και έρχεται µεγαλύτερο «πέναλτι» σε όσους αποχωρούν πρόωρα. Επίσης από τη σύνταξη του Σεπτεµβρίου (που καταβάλλεται στο τέλος Αυγούστου) θα υπάρξει µεγαλύτερη εισφορά για υγειονοµική περίθαλψη.
Την επόµενη πενταετία αναµένεται να επηρεαστούν 80.000 ασφαλισµένοι που θα στραφούν στην πρόωρη συνταξιοδότηση και περίπου 100.000 ασφαλισµένοι που θα πάρουν σύνταξη µε τα κατώτατα όρια (π.χ. µανάδες).
Ο νέος τρόπος υπολογισμού αφορά 70.000 ασφαλισμένους που βγαίνουν φέτος στη σύνταξη, ωστόσο δεν προκύπτει σημαντική διαφορά στο καταβαλλόμενο ποσό. Στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων η όποια αλλαγή είναι οριακή. Οσον αφορά την αύξηση της εισφοράς στην υγειονομική περίθαλψη, το μέτρο αφορά το σύνολο των συνταξιούχων.
Tο φθινόπωρο θα κριθεί και η «τύχη» της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, καθώς θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή αν δεν βρεθούν στο ενδιάμεσο ισοδύναμα μέτρα. Το «Εθνος Συντάξεις», με τη βοήθεια του ειδικού σε θέματα ασφαλιστικού δικαίου Διονύση Ρίζου, παρουσιάζει τις αλλαγές που μπαίνουν σε ισχύ.
Με αναδρομική ισχύ οι αλλαγές
Με μεικτό τρόπο ο υπολογισμός της σύνταξης
Με μεικτό τρόπο θα υπολογίζονται οι συντάξεις, καθώς θα εφαρμοστεί η νομοθεσία που είχε ψηφιστεί το 2010. Μάλιστα οι αλλαγές ισχύουν αναδρομικά και για όσους άνοιξαν την πόρτα εξόδου μετά την 1η Ιανουαρίου και μέχρι τώρα είχαν περιοριστεί στην προσωρινή σύνταξη.
Για το τελικό ποσό λαμβάνονται υπόψη τα εξής:
  • Τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισής τους έως 31 Δεκεμβρίου 2010 υπολογίζεται με τις διατάξεις που ίσχυαν. Για παράδειγμα, σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα με ποσοστό αναπλήρωσης στις συντάξιμες αποδοχές 80% για τα έτη μέχρι το 2007 και 72% για τα έτη 2009-2010 επί τα 35α που έχουν συμπληρωθεί μέχρι το τέλος του 2010.
  • Τμήμα σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισής τους από 1ης Ιανουαρίου 2011 έως την ημερομηνία εξόδου και υπολογίζεται με τους νέους συντελεστές των νόμων 3863 και 3865/2010. Επίσης όλοι οι εν λόγω ασφαλισμένοι δικαιούνται τμήμα της Βασικής Σύνταξης. Από το άθροισμα αυτών των ποσών θα προκύψει το τελικό ποσό της σύνταξης.
Παραδείγματα
Ενδεικτικά δημοσιεύονται δύο παραδείγματα:
Ερώτηση. Υπάλληλος υπουργείου διορισμένη το 1985, είναι μητέρα ανήλικου παιδιού και 52 ετών σήμερα. Η υπάλληλος του παραδείγματος πότε μπορεί να συνταξιοδοτηθεί και τι ποσό θα πάρει αν αποχωρήσει άμεσα; Ο βασικός μισθός ήταν 1.110 ευρώ τον Οκτώβριο του 2011.
Απάντηση. Η υπάλληλος του παραδείγματος συμπλήρωσε την 25ετία για θεμελίωση το 2010 και κατά συνέπεια έχει θεμελιώσει δικαίωμα για να αποχωρήσει ως μητέρα σε ηλικία 50 ετών. Εφόσον αποχωρήσει σήμερα θα λάβει 845,9 ευρώ κύρια σύνταξη, ενώ με τον παλαιό τρόπο θα ελάμβανε 843,3 ευρώ. Δηλαδή δεν έχει ουσιαστική διαφορά.
Ερώτηση. Δημοτικός υπάλληλος ΔΕ προσελήφθη με σύμβαση στον δήμο το 1983. Εχει 2 χρόνια στο ΙΚΑ και 1 χρόνο στρατιωτικής θητείας. Είναι σήμερα 59 ετών. Πότε μπορεί να συνταξιοδοτηθεί; Τι ποσό θα πάρει; Ο βασικός μισθός του ήταν 950 ευρώ τον Οκτώβριο του 2011.
Απάντηση. Ο υπάλληλος του παραδείγματος συμπλήρωσε την 25ετία για θεμελίωση το 2010 και θέλει να συνταξιοδοτηθεί με 35ετία στην ηλικία των 58 ετών. Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει τον χρόνο του ΙΚΑ αλλά και να εξαγοράσει τη στρατιωτική του θητεία. Εάν αποχωρήσει σήμερα θα λάβει 879,3 ευρώ κύρια σύνταξη. Με τον παλαιό τρόπο θα ελάμβανε 860,9 ευρώ.
Τι προβλέπεται για τους δημοσίους υπαλλήλους
Για έναν ακόμα χρόνο ο υπολογισμός της σύνταξης των δημοσίων υπαλλήλων θα γίνεται με τις συντάξιμες αποδοχές που είχαν τον Οκτώβριο του 2011 και όχι τις σημερινές ή αυτές που λαμβάνουν τα τελευταία χρόνια με βάση το ενιαίο μισθολόγιο. Ετσι, ακόμη και στις περιπτώσεις που υπάλληλος έχει λάβει μισθολογική αύξηση μέσω κλιμακίου την τελευταία τετραετία, αυτό δεν θα λαμβάνεται υπ' όψιν. Επί των ποσών σύνταξης η εν λόγω ρύθμιση αφήνει χαμένους τους Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης αλλά και όσους έχουν θέση που προϋποθέτει τη λήψη του σχετικού επιδόματος. Με το ενιαίο μισθολόγιο η σύνταξή τους θα μπορούσε να είναι ακόμη και 120 με 140 ευρώ μεγαλύτερη από τον υπολογισμό με τον μισθό του 2011.
Κρατήσεις για υγειονομική περίθαλψη
Θα πάνε στο 6% στην κύρια σύνταξη και στο 6% στην επικουρική σύνταξη. Αυτό θα εφαρμοστεί από τη σύνταξη του Σεπτεμβρίου (που θα καταβληθεί στο τέλος Αυγούστου), ενώ σε τρεις ισόποσες δόσεις θα μοιραστούν τα αναδρομικά για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.
Για παράδειγμα, συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 800 ευρώ θα έχει μείωση 15 ευρώ τον Σεπτέμβριο, ενώ ειδικά για το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου θα έχει μία περικοπή 27 ευρώ. Αντίστοιχα για μια κύρια σύνταξη 1.200 ευρώ η μείωση του Σεπτεμβρίου θα είναι στα επίπεδα των 20 ευρώ, ενώ για το τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου θα είναι στα 37 ευρώ. Προσοχή, καθώς στις κύριες συντάξεις η επιπλέον εισφορά 2% για παροχές ασθένειας σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ θα υπολογιστεί επί του αρχικού μεικτού μηνιαίου ποσού (δηλαδή πριν από τις περικοπές). Στις επικουρικές συντάξεις ο υπολογισμός θα είναι διαφορετικός, καθώς το 6% θα παρακρατείται από τις καταβαλλόμενες συντάξεις.
ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΣΥΝΤΑΞΗ
Στο 10% η έξτρα περικοπή για την πρόωρη έξοδο
Αυξάνεται η ποινή σε όσους επιλέγουν να στραφούν στην πρόωρη έξοδο, με μεγάλους χαμένους τους πενηντάρηδες. Η εξτρά περικοπή θα είναι 10% και θα διαρκεί μέχρι να φτάσει ο ασφαλισμένος το όριο της πλήρους συνταξιοδότησης.
Μέχρι τώρα σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία η μείωση ήταν 6% τον χρόνο (δηλαδή 30% την πενταετία) σε περίπτωση πρόωρης εξόδου. Το ίδιο ποσοστό περικοπής ισχύει και για τους δημοσίους υπαλλήλους που θεμελιώνουν δικαίωμα από 1ης Ιανουαρίου 2011 και μετά.
Οσοι θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 έχουν μικρότερο πέναλτι, που διαμορφώνεται στο 4,5% τον χρόνο (δηλαδή 22,5% την πενταετία). Πλέον προστίθεται ένα επιπλέον 10%, με αποτέλεσμα συνολικά η μείωση για όποιον αποχωρεί πέντε έτη νωρίτερα να είναι 40% (ή 32,5% για δημοσίους υπαλλήλους που κλείδωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010).
Παραδείγματα
Ερώτηση: Γυναίκα υπάλληλος, γεννηθείσα το 1958, συμπλήρωσε την 31η Δεκεμβρίου 2010 συνολικά 25 έτη ασφάλισης στο Δημόσιο. Κατοχύρωσε έτσι το δικαίωμά της και μπορεί άμεσα να αποχωρήσει με μειωμένη σύνταξη. Επηρεάζεται από τις αλλαγές;
Απάντηση. Η ασφαλισμένη του παραδείγματος είναι σήμερα 57 ετών. Μπορεί να λάβει άμεσα μειωμένη σύνταξη, καθώς έχει συμπληρώσει το όριο ηλικίας για τη λήψη της. Με τις παλιές ρυθμίσεις η ποινή στη σύνταξή της θα ήταν 13,3%. Μετά την ψήφιση των νέων μέτρων η ποινή θα είναι 23,3% μέχρι συμπληρώσεως του νέου ορίου πλήρους σύνταξης. Ετσι, το ποσό που θα ελάμβανε αν υπέβαλλε παραίτηση μέχρι την ψήφιση του νόμου θα ήταν 630,3 ευρώ στην κύρια σύνταξη. Με τις νέες ρυθμίσεις θα λάβει 565,7 μέχρι το όριο πλήρους σύνταξης και μετά θα φτάσει στο κανονικό ποσό.
Ερώτηση. Δημοτικός υπάλληλος, 59 ετών σήμερα, έχει συμπληρώσει 24 έτη ασφάλισης το 2012 σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Επιθυμεί να θεμελιώσει δικαίωμα ώστε να αποχωρήσει με μειωμένη σύνταξη εξαγοράζοντας τον χρόνο της στρατιωτικής του θητείας. Πώς μπορεί να συνταξιοδοτηθεί;
Απάντηση. Εάν χρησιμοποιήσει τον χρόνο της στρατιωτικής θητείας θα συμπληρώσει την 25ετία το 2011 και θα θεωρηθεί ότι θεμελίωσε δικαίωμα και μπορεί άμεσα να πάρει μειωμένη σύνταξη. Εφόσον ο υπάλληλος υπέβαλλε την παραίτησή του πριν από την ψήφιση του νόμου τότε θα ελάμβανε σύνταξη μειωμένη κατά 12%. Πλέον η μείωση θα είναι 22% μέχρι να πιάσει το όριο πλήρους σύνταξης, οπότε και θα ξαναπέσει στα 12%. Δηλαδή σε αυτήν τη φάση θα πάρει 659,8 ευρώ και μόνο όποτε συμπληρώσει το όριο πλήρους σύνταξης θα πάρει 744,4 ευρώ.
Κατώτατα όρια στις συντάξεις
Νέο καθεστώς για όσους φεύγουν με λίγα χρόνια
Σημαντική αλλαγή έρχεται σε όσους θέλουν να αποχωρήσουν με λίγα χρόνια ασφάλισης και οι εισφορές τους βασίζονταν σε χαμηλές αποδοχές. Μεγάλοι χαμένοι είναι και όσοι έχουν διαδοχική ασφάλιση και έχουν λίγα ένσημα στον συμμετέχοντα φορέα με συνέπεια το εν λόγω τμήμα να υπολογίζεται με τα κατώτατα όρια.
Σύμφωνα και με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης, το νέο κατώτατο όριο που θα χρησιμοποιείται για τους υπολογισμούς της σύνταξης για τον χρόνο από την 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά θα είναι στα 392 ευρώ σε αντίθεση με το κατώτατο όριο των 486 ευρώ που χρησιμοποιούνταν έως σήμερα.
Ετσι, πέραν του ότι με τη νέα ρύθμιση το ποσό των κατωτάτων ορίων θα χορηγείται με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας, το ποσό αυτό θα είναι περίπου κατά 90 ευρώ χαμηλότερο.Το μέτρο αυτό θίγει ιδιαίτερα τις μητέρες ανηλίκων που έφευγαν από το ΙΚΑ με μειωμένη σύνταξη καθώς από 600 ευρώ κατά μέσον όρο θα περιοριστούν στα 320 με 340 ευρώ. Για παράδειγμα, μητέρα ανηλίκου έχει συμπληρώσει μέχρι τον Ιούλιο του 2015 συνολικά 7.450 ημέρες ασφάλισης. Εγινε 50 ετών τον Μάιο και μπορεί άμεσα να λάβει μειωμένη σύνταξη.
Με το παλαιό καθεστώς και το κατώτατο όριο του ΙΚΑ θα ελάμβανε σύνταξη 641 ευρώ τον μήνα από τα 50. Με το νέο καθεστώς θα λάβει στα 50 της 396 ευρώ στην κύρια σύνταξη, δηλαδή θα έχει μία σημαντική απώλεια. Στα 67 θα πάρει περίπου 630 ευρώ, δηλαδή και πάλι θα έχει μια οριακή μείωση.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου